Deze tip heeft twee delen: de BASIS en een vervolg VOOR DE FIJNPROEVER, iemand die er maar niet genoeg van krijgt .
BASIS
Deel 1: Roeien doe je met je benen
Je armen zijn niet zo sterk en daarom moet je tijdens het roeien die relatief zwakke spiergroep ook pas laat inzetten.
Het volgende filmpje (4.35 min) laat mooi zien hoe ‘sterk’ de armen eigenlijk zijn en waarom het verstandig is om je armen pas laat in de haal te gebruiken: https://youtu.be/7gbwCET5Z9w
Deel 2: Het belang van de juiste volgorde in de haal
Topcoach Robin Williams legt (in 1.40 min) het hoe en waarom van de ‘volgorde’ in de haal uit: https://youtu.be/MSy0ndkVhSc.
Dit korte filmpje heb ik geknipt uit ‘Coaching Episode 2’ van Williams (13.57 min, https://youtu.be/NQhot08Ido0). In die lange versie zegt hij ook ergens: je kunt elke fout maar één keer maken in de haal. Als je bijvoorbeeld je armen bij de inpik gebruikt of heel vroeg tijdens de haal, dan ben je ze kwijt voor het eind van de haal. Hetzelfde met je rug, als je die ‘er in gooit’ bij de inpik, dan is ‘ie al heel vroeg ‘op’ en niet meer in te zetten bij het laatste stuk van de haal.
VOOR DE FIJNPROEVER
Deel 3: Elke training even de “beenoefening”; ook als je al goed kunt roeien
Vanwege dit alles is het een aanrader om (eigenlijk elke training) de ‘beenoefening’ te doen in je ploeg (voor nadere uitleg zie videotip november 2022, de videotip van November 2022).
Als je de beenoefening doet ben je in goed gezelschap! In de hele breedte van ‘kruk’ tot ‘crack’ wordt deze oefening gebruikt.
- Een Engelse acht vlak voor een Olympische finale (duurt 1.09 min): https://youtu.be/cgAOfZRHRXg. Kijk goed: vast blad, watervrij, handen diep genoeg door de boot om van het water af te blijven. Bij het ‘alléén benen’ zit de romp nog ingebogen! Daarna doen ze de ‘benen-rug’ waarbij de grotere versnelling van de boot meteen zichtbaar wordt!
- Een ander mooi voorbeeld is de Zwitserse lichte vierzonder die in Rio kampioen werd. Ze doen oefeningen op een mooi Zwitsers meer (duurt 3.27 min): https://youtu.be/PBtUaj-J7a0. Ze beginnen met een heel kort vastzetten met de benen (soms ‘Pimenov’ genoemd); dan hele sliding alléén benen: beenoefening (soms ‘Pimenov’ genoemd); dan benen-rug en tot slot benen-rug-armen (hele haal) met korte ‘eerste stop’/ ook wel stopje broekrand. Kijk ook even naar de palen, die bewegen in een horizontaal vlak! En over ‘volgorde’ gesproken: ze rijden ‘pas’ als de handen over de knieën zijn!
Deel 4: Legs only, legs and back. Het blijft lastig, ook op Olympisch niveau.
Als je dit tot je laat komen denk je wellicht: ‘nou, dat is te doen’. Maar de werkelijkheid is weerbarstig, veel mensen hebben hun ‘krachtgevoel’ in de armen zitten en voor hen is ‘hangen’ heel moeilijk. Oprijden is voor veel mensen ook niet makkelijk en beide punten kun je goed oefenen met de ‘beenoefening’. In het Engels heet dat dan ‘legs only’. En als je er nog niet genoeg van hebt dan kun je ook de volgende video (van US Rowing, 8.19 min) bekijken, waarin meerdere ploegen op meerdere manieren (o.a.) het ‘hangen’ oefenen:
Het helpt om de haal te beginnen met ‘losse’ armen. Die zijn bij de inpik net zo ‘ontspannen’ zoals ze zijn als je op straat loopt, met je armen naar beneden bungelend, zó losjes. En als je dan in de boot zit met zulke ontspannen armen dan duw je met je benen tegen het voetenboord en doe je ‘niets’ met je armen en je rug, je ‘hangt aan je lijf’. Die armen komen pas heel laat.
Het roeien wordt ‘lichter’ en het voelt heel lekker aan als je dit kunt, in de skiff maar zeker ook in je ploeg boot! Doe er je voordeel mee en geniet er van!