Deze videotip gaat over hoe je kunt oefenen dat je bladen op de goede hoogte in het water staan tijdens de haal, oftewel: ‘hoe diep plaats ik mijn blad/ de bladen’?
Het antwoord is eigenlijk heel simpel: de bladen hebben vanzelf de goede hoogte als je het handle loslaat! En de coach legt bij dit filmpje (van Roeivereniging Breda) duidelijk uit wat de ploeg kan doen: https://youtu.be/i-yY7hK4iuQ
Met deze beelden hoeft er eigenlijk verder geen tekst bij. Maar toch een paar citaten voor de volledigheid:
• Bij ‘roeitechniek’ op de Vada site roeitechniek staat beschreven bij het Referentiepunt eerste halve bank: ‘alleen het blad is onder water en zo min mogelijk van de steel’.
• In een KNRB document Roeitechniek KNRB (uit 2008) staat: ‘het gewicht van de riem zorgt voor de plaatsing, niet de kracht’.
• In het KNRB boekje: Roeien, jong aan de slag staat: ‘De roeier zet de bladen in het water door gecontroleerd de handen omhoog te laten komen door het gewicht van de riemen. Het scharnierpunt hierbij is het schoudergewricht’.
Je ziet op WK’s (en op Vada 😉) wel eens roeisters (v/m) die de riemen ‘easy’ tot halverwege de steel in het water ‘rammen’. Dat is dan bijvoorbeeld (i) omdat de kracht van de haal ook leidt tot een krachtig ‘inzetten’ of (ii) dat het blad met de rug wordt ingezet. De ‘kracht’ waarmee het blad in het water geplaatst wordt is eigenlijk onafhankelijk van de kracht van de haal en ‘druk pakken’ doe je met je benen en niet met een heel actief gebruik van je rug.