Vada doet mee aan de Nationale tocht Aangepast Roeien

Een jaar nadat ze begonnen zijn met roeien hebben Thea, Frits en Dolf  (van WAAG) deelgenomen aan de 23ste Nationale tocht Aangepast Roeien (NAR). Met 5 roeimaatjes ( José, Lineke, Birgit, Judie en Martha) en 2 wherry’s togen ze naar de roeivereniging Breda. Daar waren in totaal 130 deelnemers met 30 boten uit het hele land. Er kon een korte tocht van 6 km geroeid worden, over de Mark en de singels van Breda naar de lunchplek en wie nog energie over had kon ook terug roeien. Halverwege het traject was een vlot gelegd om te kunnen wisselen.

Tevoren hadden Thea, Dolf en Frits eigenlijk maar een half jaar kunnen oefenen, want in de winter is er geen aangepast roeien. En ze hadden nog nooit 3 km achter elkaar door geroeid. Maar in Breda is het hen gelukt! Onderweg was langs de waterkant veel te zien. In de stad de huizen en gebouwen langs de singels, soldaatjes bij de K.M.A. en mooie bruggen, waarvan één met dichterlijke tekst.

Bij de roeivereniging en op de lunchplek ging onze belangstelling naar de vele soorten handicaps met de daarbij gemaakte aanpassingen. Wherry’s met oarsriemen,  vaste roeistoeltjes ipv. rolbankjes, drijvertjes onder de skiffriggers, tillift, diverse glijplanken, vlothond te water ( reddingsbrigade), rolstoelen opgevouwen mee in de boot……..
De skiffs met vaste bank ( stoel) en drijvertjes konden worden uitgeprobeerd, wat Judie ook deed. Thea wilde ook wel, maar dat houdt ze nog tegoed. Hopelijk vinden we in de buurt van VADA een veilige plek, waar we met extra drijvertjes ook kunnen gaan skiffen.

De organisatie was geweldig, de hele vereniging was ingeschakeld, de wethouder opende de NAR en de harmonie was ‘s morgens en ’s avonds present. Een fotograaf maakte plaatjes vanaf het vlot halverwege en in de namiddag had iedereen een foto van haar of zijn boot.

Als roeimaatjes zijn we bijzonder trots op de prestatie van Thea, Dolf en Frits. Volgend jaar gaan we weer! Inmiddels gaat de training verder: afgelopen zaterdag niet in een wherry, maar in een C4. Voor de balansoefeningen én het samen roeien. Dat kost nog veel moeite en aandacht, maar door de inzet van alle betrokkenen, maken we hier ook vorderingen.

PS. Een uitgebreide fotoreportage van deze dag is te zien in de Vada kantine, bij het prikbord.

WAAG = Sport vereniging voor mensen met en handicap voor Wageningen en omgeving, 6 sporten, .. sporters en .. vrijwilligers)

R.V. Breda: bestaat 40 jaar , heeft 400 leden en 100 boten, contributie in 2014 is  …. voor  senioren en jeugd betaalt daar nog niet de helft van.