Terugblik op de 11e Rijn IJssel Marathon

Op zondag 11 juni om zeven uur ’s ochtends verzamelden wij ons op het VADA terrein als gecombineerd Avanti/ZoMo team, bestaande uit Dieuwke, Judie, Johan, Wilko, Bart, Willem en mijzelf (Douwe), om deel te nemen aan de RIJM. Deze roeimarathon, voor de 11 keer georganiseerd dit jaar, heeft een lengte van 68km en voert over de Rijn en IJssel met de start bij VADA en eindpunt bij roeivereniging Isala in Zutphen. Na een aanmoedigende toespraak van de organisatie gingen we het water op in de Mooievaart (C4x+), samen met 25 andere boten, onder zonnige omstandigheden met af en toe een verkoelende bries.

Hierbij nam ik het eerste stuk als stuurman voor mijn rekening met Johan, Judie, Bart en Wilko aan de riemen. Voor mij was het een eerste kennismaking met het marathonroeien, maar met de start vanaf VADA voelde het eerste stuk als vertrouwd terrein. Verder dan Parenco was ik echter nog nooit geweest in de roeiboot, dus leuk om een nieuw stuk van de rivier zo mee te maken. Voor de sluis van Driel wisselden we in de boot en loodste Johan ons behendig de sluis in. Hier werden alle roeiboten tegelijk geschut. Een mooi gezicht om zoveel roeiboten tegelijk op het water te zien wegvaren. Roeiend zij aan zij met onze vrienden van Isala in het fluorgeel werden we vanaf de kant aangemoedigd om nog net iets sneller te gaan (GO team oranje!).

Na een korte stop met roeierswissel bij het vlot van RV Jason kwamen Dieuwke en Willem aan boord om vervolgens in gestaag tempo door te varen richting IJssel. Met Wilko aan het roer rondden we de IJsselkop, waar vlak daarvoor een rivieraak afgevaren was en een aantal speedboten ons met hoge snelheid tegemoet kwamen: welkom op de IJssel! De toename in stroming (~5km/u) was duidelijk merkbaar en zorgde in combinatie met veel pleziervaart voor flinke slingerbewegingen van de boot. We waren in ieder geval toepasselijk in oranje gekleed, toen we werden opgelopen door het historisch koninklijk jacht de Piet Hein.

Het was nog een pittig stuk doorroeien tot aan onze lunchplek bij Europarcs Marina Strandbad. Na een turbolunch, gingen Judie en Bart voor hun tweede etappe aan boord. Voor mij en Johan zat het roeigedeelte erop en wij vervolgden de rest van de weg met de auto. Wij namen de toeristische route via Bronckhorst om nog een laatste keer vanaf de krib ons team en andere boten aan te moedigen. Hierna reden we door naar Isala om daar vanaf het strand de aankomst van de rest van het team af te wachten. Eerst zagen we van VADA nog de Kemphen met Bart, Marleen en Hanneke binnenkomen (als derde boot), niet lang daarna gevolgd door de Mooievaart die als zesde van het totaal binnenkwam.

De tocht werd afgesloten met een uitgebreide roeiersmaaltijd in de Isala loods. Met zere billen, vermoeide spieren en de afdruk van de riemen nog in de handen reden we terug naar Wageningen. Tot slot mijn complimenten voor de strakke organisatie en voor het doorzettingsvermogen van alle teams in het algemeen en mijn teamgenoten in het bijzonder en dubbel voor Wilko, die de tocht dit jaar integraal geroeid heeft!