Nieuw: Instructiepakket Sturen 1

Roeien in een C-boot of een wherry betekent ook dat je af en toe moet sturen. Daarvoor heb je het St1 diploma nodig. Met het nieuwe instructiepakket maak je kennis met vrijwel alle omstandigheden op de Rijn. Het pakket bevat 27 oefeningen, variërend van het afschrijven van een boot tot het passeren van de veerponten bij Wageningen en Opheusden.

Sturen is een vaardigheid die je moet leren. Ook als roeier is het goed om ervaring te hebben als stuur. Want de stuurman overziet het vaarwater. Hij of zij kan en moet anticiperen op wat er gebeurt in de boot en op en met het vaarwater. Het is leuk om dat te leren en ervoor te zorgen dat de roeiboot zo soepel mogelijk door het soms onrustige water vaart.

Met dit in het achterhoofd boog zich ruim drie jaar geleden een 8-koppige werkgroep over instructie voorafgaand aan het diploma St1. Deze werkgroep kwam met een instructiepakket met 27 oefeningen en een aftekenkaart. Dit instructiepakket is vervolgens getest en op kleine punten bijgesteld. Het pakket is vormgegeven tot de fraaie brochure “Instructiepakket Sturen 1”.

Bedoeling is dat deze brochure aan nieuwe leden als onderdeel van het welkomstpakket wordt meegegeven. Op die manier willen we duidelijk maken dat het sturen van een boot een vanzelfsprekend onderdeel is van het roeien bij Vada. Maar ook roeiers die al lid zijn van Vada kunnen gebruik maken van dit instructiepakket. Je kunt een exemplaar opvragen via je ploegcoördinator of de digitale versie hier downloaden.

Waardevolle en gevariëerde oefeningen

De oefeningen in de brochure bieden houvast om op een gestructureerde wijze met allerlei aspecten van het sturen op de Rijn kennis te maken. Het is een handig hulpmiddel voor instructeur en cursisten. Wanneer je de oefeningen vervolgens ook nog eens bij verschillende weersomstandigheden uitvoert, weet je zeker dat je klaar bent voor de praktijkproef.

Stuurtheorie en proef blijven onderdeel van het diploma

Voor het behalen van het diploma sturen 1 moet je nog steeds de stuurtheorie volgen. De stuurtheorie neemt twee dagdelen in beslag. Tijdens deze dagdelen leer je van alles over het varen op de Rijn en over het materiaal waarmee je gaat roeien. Het diploma St1 krijg je pas nadat je deze theorie hebt gevolgd en de praktijkproef hebt gehaald.

Wie wil lespakket Sturen 2 en 3 testen en bijstellen

De werkgroep sturen heeft ook een lespakket voor sturen 2 en 3 opgesteld. Dit lespakket ligt klaar op de plank en moet nog worden getest en waar nodig bijgesteld. Daarvoor zoeken we nog een of twee enthousiaste leden. Wil je daaraan meewerken? Geef je dan op bij Wolf Knab w.knab@wolfknab.nl of 06 38 89 89 94.

Aan het Instructiepakket Sturen 1 werkten mee:

Werkgroep Sturen: Hanneke van Everdingen, Han van de Voet, Willem Roskam, Judie Guys, Marleen Abma, Koen Kramer en Peter Falk.

Testen: Manike Niemer, Marjolein Reijnierse en Wolf Knab

Vormgeving: Aryaan Bovenberg (Argo) en Wolf Knab