Videotip maart 2016 plaatsen van het blad

Beste roeiers,

Met de videotip van maart wil de instructiecommissie de scullers bij Vada inspireren door filmbeelden van de Zwitserse mannen dubbel vier die in de zomer van 2015 zijn gemaakt.

Het roeien van deze vier ziet er lichtvoetig en toch krachtig uit. Het lijkt alsof de handen ritmisch heen en weer zweven door de boot. Aan de rugzwaai zie je dat de roeiers telkens zorgvuldig en gecontroleerd de boot versnellen.

Specifieke onderdelen van de roeihaal springen in het oog:

  • op het verste punt plaatsen: dit is goed te zien (bijvoorbeeld vanaf 3’25”, kijkend in het verlengde van de riem);
  • scherp plaatsen: de handen bewegen via de schouders naar buiten, niet zozeer echt verticaal maar vooral naar buiten. De bladen zijn dan al geklipt. Tip: speel het filmpje langzaam af vanaf 0’30”, dan zie je eerst het klippen van de bladen, verder doorglijden en plaatsen;
  • alleen benen tijdens het eerste deel van de haal: van 2’34” tot 2’51” oefenen de mannen dit. Ook toproeiers blijven aan dit puntje werken!
  • wegzetten: van 0’34” tot 2’33” in de 2x blijven de mannen vrij lang zitten met hun handen achterin. Ze gaan pas laat en vrij langzaam met de handen naar voren en buigen in. Dus ze laten de boot eerst heel goed doorlopen en zetten nooit snel weg. Bij het hard varen (tempo 39) is hier niks meer van terug te zien.

We wensen jullie veel kijk- én roeiplezier.

Namens de instructiecommissie, groetjes, Yvonne

Terug naar de videotips van de instructiecommissie