Instructieavond koud water op 18-1-2018

De nieuw opgerichte veiligheidscommissie van VADA roeien organiseerde op donderdag 18 januari 2018 een instructieavond “Koud water” met Rob Mink (zeiler en kanoër), Tiede Jan Bijlsma (arts en roeier) en Toon Hoefsloot (kanoër) als sprekers. Willem Elzinga (arts en roeier) zou ook spreken maar moest zich helaas afmelden. Er waren ongeveer 45 kanoërs en roeiers aanwezig. Leuk om elkaar zo te ontmoeten. Hieronder een verslag met de belangrijkste punten.

Weet op de Rijn hoe de stroming werkt
Rob opende de avond met een interactief verhaal over de stroming op de Rijn en de stroming binnen de kribben. Als je weet hoe de stroming loopt kun je daar ook gebruik van maken. Hij heeft heel duidelijk benoemd dat je nooit tegen de stroming in moet zwemmen. Weet hoe de stroming werkt en zorg dat je er gebruik van kunt maken. Bijgaand de tekeningen die hij hiervoor gebruikte.

Horizontaal bij onderkoeling
Tiede Jan is arts en hij vertelde over onderkoeling. Onderkoeling kan bij elke buiten temperatuur gebeuren! Bij koud water is de kans op onderkoeling natuurlijk wel heel groot.
Als je te water raakt, heb je kans op een cold shock. Bij cold shock ben je, door de grote temperatuurdaling bij je huid, kort nadat je te water bent geraakt, de kluts kwijt. Er is een risico dat je dan van de schrik gaat ademen, ook al ben je onder water. Om die reden raadt hij aan om, als je merkt dat je omslaat, te proberen je hoofd boven water te houden en als dat niet lukt, je neus en mond met je hand dicht te houden.
Mocht je iemand redden die echt behoorlijk onderkoeld is, dan mag je hem alleen maar horizontaal verplaatsen. Je moet dan heel erg oppassen dat iemand niet te snel (van buiten af) opwarmt. Want dan kan er een te grote aanslag op het hart plaatsvinden. Daarom moet je hem dan eerst onder de koude douche zetten, en deze langzaam lauw maken en vervolgens licht warm afdouchen.
50% van de warmte raak je kwijt via je hoofd dus zorg ervoor dat je een muts opzet of iets dergelijks.

Kanoërs oefenen reddingsacties regelmatig
Toon vertelde over hoe de kanoërs omgaan met het koude water. Zij varen altijd in groepen. En het grote verschil met de roeiers is dat de kans groot is dat slechts 1 kanoër omslaat. De rest kan helpen en zo nodig redden. Dit oefenen zij ook met regelmaat.
Toon liet verder zien wat een kanoër allemaal aanheeft om de kou te weerstaan. Dat is duidelijk meer dan de roeier. De kanoër heeft altijd een zwemvest aan. Niet te verwarren met een reddingsvest. Een zwemvest zorgt ervoor dat je nog prima kunt zwemmen maar het zorgt ervoor dat je makkelijker blijft drijven. Met een reddingsvest blijf je zelfs drijven als je bewusteloos bent.

Verdeelde meningen over reddingsvest
Er is ook uitgebreid gesproken over het roeien met een reddingsvest. Of dit nu verstandig is of niet. En of je dan een automatisch reddingsvest moet hebben wat zichzelf opblaast als je te water raakt of een handmatige die je zelf moet activeren (door aan het touwtje te trekken). Hier zijn de meningen over verdeeld.

Binnenkort herhaling van deze instructieavond Koud water
De avond was interactief en doorspekt met korte ervaringsverhalen van mensen die in het koude water hebben gelegen.
Het was een goede informatieve avond. Met dank aan Jenneke en Judie die de bar bemanden.
Mede vanwege de enthousiaste reacties hebben we besloten deze avond nog een keer te organiseren, waarschijnlijk in februari. Zodra we een datum hebben zullen we die via de website en de ploegcoordinatoren bekend maken.

De Veiligheidscommissie
Peter Falk
Yvonne Abeln
Dieuwke Klaver
Hanneke van Everdingen

Verder lezen:

Samen veilig het water op
Wat is onderkoeling?
Cold water kills