Het ware verhaal van The Boys in the Boat, 2e VADA film avond

Spannend hoeveel roeiers komen op de film af? 300? 100? Zijn er dan wel voldoende stoelen, ect. Een paar van deze gedachten gaan er door je heen als je een filmavond organiseert zonder kaartjesverkoop. Of zullen 50 of 10 leden komen? Met zo’n 60 leden verbroerderd het boek waar de film op is gebaseerd is bij veel roeiers bekend en die komen wel. A fijn, eerst de technische kant op orde krijgen. Met behulp van Kim, kayakster, de technische kant in de vingers gekregen, waarvoor dank, Kim. Een kabeltje gekocht, abonnement genomen op de streamingdienst en draaien maar. O nee, popcorn hoort bij de film, dilemma, neem ik zoet of zout, ik wil niet kiezen dus beide smaken. De popcorn in schalen en deze dan doorgeven tijdens de film. En dan de barbezetting, bij een film hoort een drankje. Linda Meijer, ook een kayakster, wil wel barhoofd zijn. Ook voor jou Linda, dankjewel.
Ik zie het al helemaal voor me. Gordijnen dicht, drankje, popcorn met gezichten die vol verwachting kijken hoe George Clooney, de regisseur, het boek heeft verfilmd. Daan Goense, ons allen bekend had een studie gemaakt over de achtergronden van de boten, de acteurs en ook een “foutje” ontdekt. Daan gaf met behulp van beelden een enthousiaste en interessante uiteenzetting over de bouw van de boten, de dolkleppen, het Shellhouse, de acteurs die nog moesten leren roeien. Een hele leuke introductie, Daan, nogmaals heel hartelijk dank. Ik zag aan je dat je er zelf ook veel lol hebt gehad.
En toen………. draaien maar. Vanaf de zijkant kon ik soms de spanning op de gezichten zien: “Gaat het Joe Rantz lukken bij het team te komen?” De boys die met “achterstand” op meerdere gebieden in hun leven, een studie volgen en er alles aan doen deze te kunnen bekostigen en kunnen voortzetten. Zo volgen wij Joe Rantz en roeimaten in hun studententijd en de ontluikende roeicarriere in de 8 met op de achtergrond en soms op de voorgrond de tot over haar orenverliefde Judy. Zo onschuldig……..

En toen was het pauze, even de spanning wegdrinken. Er was een intieme sfeer voelbaar, rode konen op de gezichten, delen van inzichten over de de kwaliteit van de verfilming van het boek. Kortom, weer verder met deel 2. Gaat het de jongens lukken de groep bijeen te houden? Hoe vergaat het de stuur (de eerste is vervangen), de doortastende hoofdcoach met het gehijg van een hotemetoot in zijn nek en andere belangen die spelen zoals het behoud van een baan bijvoorbeeld. Geldgebrek, er komen zoveel aspecten kijken als je beter en beter wordt en zo goed dat je naar de Olympische Spelen kan…. en dan weer blijkt geld een groot belang te zijn. De spanningsboog blijft tot aan het einde strak, zie ik aan de gezichten van de filmkijkers. Leuk dit zo van de zijlijn te mogen aanschouwen.

Al met al kijken we terug op een mooie filmavond en………….. er volgt een herhaling voor degenen die niet in de gelegenheid waren om op deze avond van zo’n mooie film te genieten.

In het najaar volgt een een nieuwe datum van The Boys in the Boat