Gebruik vlot Lexkesveer

Bij het Lexkesveer ligt in de inham naast de veerstoep een klein vlot dat de Vada-roeiers kunnen gebruiken om aan te leggen en van stuurman te wisselen. Dit vlot ligt vrij ver achterin deze inham, alwaar het vrij smal is.

Het is heel belangrijk om je ervan bewust te zijn wat er hier kan gebeuren als er op de rivier een groot vrachtschip voorbij vaart. Er kan dan ineens een sterke in/ en uitstroom ontstaan, die elkaar steeds afwisselen en wat wel enige minuten kan aanhouden. Als je op dat moment met een roeiboot aan het vlotje ligt, is er een kans dat deze met de punt op de keien terecht komt. Bovendien steekt vlak voorbij het vlot nog een paaltje uit het water, en zeker als het water dan zo tekeer gaat is er een kans dat de boot met de voorkant tegen dit paaltje knalt.

Je kunt je dan ook afvragen of het dan niet handiger zou zijn om dit vlotje iets meer richting rivier te te plaatsen, zodat je minder snel op de kant kunt knallen of met de boot tegen dat paaltje komt, en waar het bovendien breder is en er dus minder stroming is. Helaas is om een aantal plausibele redenen dat niet mogelijk. Het vlot kan alleen daar liggen waar het nu ligt.

De beste strategie om ongewenste situaties te voorkomen bij het passeren van een rijnaak is dan ook dat er pas wordt aangelegd als er van beide kanten (stroom-op en -afwaarts) voor enige tijd geen grote passerende rijnaken of extreem golven veroorzakende kruisers meer te verwachten zijn. Is dit wel het geval dan dient afgewacht te worden in het bredere stuk van de inham totdat de sterke uit- en in-stroom voorbij zijn na het passeren en daarna kan men veilig aanmeren aan het vlot.