De zelf (automatisch) opblazende reddingsvesten (wij noemen ze plofvesten), ontwikkeld voor zeilen en grote vaart, zijn de afgelopen jaren ook in gebruik geraakt bij het roeien. Vada schaft deze niet meer voor algemeen gebruik aan. Voor wie de aanschaf van een plofvest overweegt, hierbij een paar tips.
Voor roeien is het meest ideale veiligheidsmiddel nog niet uitgevonden. Maar zoals bij veel aangepast roeien clubjes stellen we voor de roeiers van STOER het dragen van deze plofvesten verplicht en bieden we ze ook aan. Dus zijn we verantwoordelijk / aansprakelijk voor het goed functioneren van deze vesten. Zo’n vest weegt een paar kilo, dus als het niet goed functioneert kan het de situatie van de drenkeling verergeren.
De fabrikant is verantwoordelijk voor het goede product, en kan dan ook aansprakelijk worden gesteld bij een slecht product. De fabrikant stelt dus eisen aan het onderhoud.
De STOER vesten zijn van Secumar, korte vesten die de armbeweging niet belemmeren. Hieronder de eisen die Secumar stelt aan het onderhoud, te lezen op hun website:
Waar het om veiligheid van mensenlevens gaat, is de regelmatige inspectie van de van toepassing zijnde apparaten onvermijdelijk. Net zoals bij reddingvesten, waar het natuurlijke verouderingsproces de eigenschappen van het materiaal kan beïnvloeden en ook het functioneren van het automatische opblaassysteem niet tegen eventuele fouten beschermd is.(bedieningsfouten) Met andere woorden: de levensduur van een reddingvest is automatisch begrensd. De betreffende tijdsgrens is vastgesteld op 10 jaar, een beslissing die door alle leden van het Fachverbandes für Seenot-Rettungsmittel erkend is en overeenkomt met wettelijke bepalingen die voortvloeien uit de productaansprakelijkheid.
Een voorwaarde voor deze levensduur is dat het reddingvest minimaal iedere 2 jaar door een geautoriseerd keuringsstation of door de fabrikant gekeurd dient te zijn. De vesten van STOER worden gekeurd door de importeur. Twee van de zes zijn nu 10 jaar oud en ze mogen nog 5 jaar mee als we ze door de importeur zelf elk jaar laten keuren.
Wat moet de VADA roeiers met dit verhaal? Wel, als je een zelf zo’n plofvest hebt, verdiep je in de kwaliteit ( = veiligheid) ervan. En voor wie de aanschaf van een vest overweegt: denk vooral aan drijfvesten, minder drijfvermogen maar voldoende voor een licht geklede roeier.
Wil je toch een plofvest: denk dan aan de versies die je zelf eenvoudig kan laten opblazen na het te water raken. Zodat je niet riskeert vast te komen zitten met een grote luchtballon om je heen, wat de verdronken roeiers van Jason een aantal jaren geleden overkwam.