Videotip februari 2016 inpik

Videotip van de maand: de catch

Een van de moeilijkste dingen in het roeien vind ik de inpik, en bij de video sessie eind december bleek dat dit door veel roeiers moeilijk wordt gevonden.

Immers… terwijl het water onder de boot door beweegt, wil je als roeier juist je blad netjes en op het verste punt in het water leggen. Bij een stilstaande boot is dit nog wel te doen, maar naarmate de boot sneller beweegt en je meer kracht wil leveren, ga je juist meer water missen – waardoor je de boot minder kunt versnellen.

Roeien is een cyclische beweging, en een goede voorbereiding van lichaam en blad tijdens de recover zijn noodzakelijk voor een goede inpik: op halve banken is de roeier helemaal ingebogen (schouders voor de heupen), de buik en onderste rugspieren zijn aangespannen en stabiliseren de romp van de roeier de schouders zijn laag en ontspannen, en ook de armen zijn nog ontspannen. Daarnaast is het heel belangrijk dat de roeier de riem(en) goed vasthoudt en het blad goed kan draaien, maar daarover een volgende keer meer.

Vervolgens is het belangrijk dat de roeier leert om het blad ontspannen bij de inpik in het water te leggen, zonder daarbij de rug of de schouders al in de richting van de boeg te bewegen, immers na het plaatsen willen we vooral de sterke beenspieren laten werken, en dat kan minder goed als we al aan het begin van de haal de rug opgooien of met de schouders en armen aan de riem gaan trekken.

De videos van calm waters rowing vind ik allemaal goed, maar deze twee van Charlotte Hollings kan ik steeds weer opnieuw kijken. Charlotte legt heel goed uit waar je als roeier allemaal op kunt letten om je inpik te verbeteren en geeft ook aan wat je vooral niet moet doen. In het tweede filmpje geeft ze goede uitleg van een aantal oefeningen, bv vanaf 4.15 de “finish to catch drill

In de video tip van december 2015 zagen we hem ook al: Zac Purchase, hier op boeg in de Britse dubbeltwee. Minder tekst en uitleg, maar waanzinnig mooi hoe ze de oefeningen “tapping the water” (vanaf 0.13) en top quarter drill” (vanaf 0.27) uitvoeren.

Machiel Spuij

Terug naar de videotips van de instructiecommissie