Eisen roeiproeven aangepast

In overleg met het bestuur heeft de Roeiproefcommissie (RPC) de eisen aan verschillende proeven aangepast. Aanleiding was een aantal vragen over het boottype waarin mag worden afgeroeid. Daarop heeft de RPC alle eisen nog eens onder de loep genomen.  De belangrijkste aanpassingen zijn:

Scullen 2: nemen we alleen nog in een gladde vier (4x+) af en niet meer in een C-boot. In een 4x+ kunnen we beter zien of de roeier goed balans kan houden en zich kan aanpassen aan de andere roeiers. Hetzelfde geldt ook voor Boordroeien 2.

Skiffen 2: nemen we alleen nog af in de smallere skiffs en bijvoorbeeld niet in de stabielere Spotvogel of Gierzwaluw en soortgelijke boten. Skiffen 2 veronderstelt immers dat je ook bij stroming en wind op de Rijn overeind blijft, vandaar dat we goed willen beoordelen hoe “stevig” de roeier in de boot zit.

Sturen 1:  wordt alleen nog maar in een Cx4+ afgenomen en niet ook nog in een Cx2+. Een Cx4+ is sneller dan een Cx2+ en vooral bij het aanleggen is het belangrijk dat je de boot en de ploeg goed onder controle hebt.

Sturen 2: wordt getoetst in een 4x+ met als aanvulling “coachend” kunnen sturen. Dat veronderstelt dat de stuur tijdens het roeien de ploeg aanwijzingen kan geven over het roeien (gelijke haal, balans etc.)

De overige (meer tekstuele) aanpassingen vind je op de website en in de aanvulling op het Vadamecum.