Anne-Marie Patist en Taco Bavelaar wereldkampioen op de World Rowing Masters Regatta

Van 7 tot en met 11 september kwamen roeiers van over de hele wereld samen in het kleine stadje Libourne, vlakbij Bordeaux, voor de wereldkampioenschappen roeien voor veteranen. De wedstrijden over 1000 meter werden georganiseerd op een prachtige roeibaan van Olympisch formaat.

Drie roeisters voor Vada

Voor Vada deden drie roeisters mee: Anne-Marie Patist, Marleen Abma-Henkens en Marieke de Lange, in wisselende samenstellingen, boottypen en leeftijdscategorieën. Op deze wereldkampioenschappen mogen ook internationale combinatieploegen meedoen, zolang de ploeg maar uniform gekleed is. Marieke had al twee keer eerder meegedaan, samen met haar Daventria tweezonder maatje Marjolein Snippe. Voor Marleen en Anne-Marie was het de eerste keer.

Het mooiste resultaat behaalde Anne-Marie Patist, zij is wereldkampioen geworden in de 8+, in een combinatieploeg met roeisters uit de VS en Duitsland, in de categorie 75 jaar en ouder. De boot liep als een zonnetje, dit laat zien dat leeftijd bij roeien dan niet uitmaakt. De oudste roeister was 82!
In de WH1x en WG4- behaalde Anne-Marie mooie tweede plaatsen, waar ze heel blij mee was. “De vierzonder was een Nederlandse combinatieploeg met de Amstel, Daventria en Pampus. De boot liep als een trein recht door de baan. Je voelde de boot dansen in het water. Dat was kicken.” En verder nog een derde plek in WG1x, twee vierde plaatsen in WG4+ en WF1x en twee vijfde plaatsen in WF2x en WG2x.

De eerste race van Marleen en Marieke was in de dubbeltwee (WD2x). Die race was vooral om te wennen aan de baan en het roeien van een 1000 meter boord aan boord. Een goede race werd beloond met een mooie derde plaats.
Later die dag stapten ze in een internationale combinatie 8+ (WE8+). Die race werd een enorm stressverhaal. Er was een boot gehuurd bij Filipi, en de boot mocht een uur voor de start opgehaald worden. Bij het controleren van de afstelling bleken de voetenborden supervast te zitten met gewone moertjes. De technische jongens van Filippi erbij gehaald om dat om te zetten in vleugelmoeren. “We gingen daardoor te laat het water op, totaal chaotische oproeisessie, tijdens het oproeien nog de heldendaad van Marieke, die al roeiend nog een vleugelrigger wist vast te draaien. Daarna met harde haal naar de start, gele kaart omdat we 5 minuten te laat waren, geen startafspraken gemaakt. Duurde even voor het liep, maar we werden glansrijk derde. En dat voor wat je noemt een instap-8! Dus best tevreden.”
Marleen had op donderdagochtend nog een internationale combinatie 8+ (WC8+). Dit keer gingen ze beter voorbereid het water op. Alleen ging de slag er in tempo 36 vandoor, waardoor iedereen totaal kapot ging na 400 meter. Crazy 8.
De laatste race van Marleen en Marieke was weer in de dubbeltwee (WE2x). “We kwamen goed uit de start weg, en konden lang het tempo op 33 houden, en lagen goed tweede. Op het laatste stuk werden we nog net ingehaald, er zat bij ons geen extra energie meer in om die ploeg nog voor te blijven. Dus uiteindelijk weer derde.”

Marieke startte op donderdag met Marjolein Snippe van Daventria in de tweezonder (WB2-), en behaalde daarin een vierde plek. Op vrijdagochtend was er kans op revanche in de WC2-. Daarin behaalden ze een hele mooie tweede plaats, achter een onverslaanbare Tsjechische ploeg. “De tweede race ging duidelijk beter dan de eerste race. Licht briesje mee, glad water, we konden echt goede harde halen maken. Tegen die Tsjechen hebben we al vaker geroeid, die zijn helaas net iets sneller dan wij, dus best of the rest was het hoogst haalbare.”

Eén skiffeur in Vada-tenue

Taco Bavelaar kwam in een 2x, een 2-, een 4- en een 8+  uit voor De Laak. Maar in de skiff toch ook een beetje voor Vada. “Je mag maar voor een vereniging inschrijven maar ik heb de VD1x in Vada tenue en met Vada bladen gestart.” En in deze outfit was hij de beste van 120 VE-skiffeurs!

Het harde trainen op de Rijn van de vier Vada roeiers heeft dus duidelijk resultaat opgeleverd. Er is genoten van het roeien tegen buitenlandse toppers op dit goed georganiseerde wereldkampioenschap. Het smaakt zeker naar meer. Volgend jaar is de World Rowing Masters Regatta in Zuid-Afrika. Een goed alternatief volgend jaar is de Nordic Rowing Masters Regatta, van 25 – 27 augustus 2023 in Kopenhagen.